Omslag till Storyworks guide to writing character

Just nu håller jag på att utveckla världen och karaktärerna i min senaste bok som är för 9-12-åringar och som utspelar sig ombord en rymdstation. För att få lite inspiration när jag utvecklar karaktärerna har jag använt en del övningar från boken Storyworks guide to writing character som komplement till det jag brukar göra. Bland annat har hon ett frågebatteri för karaktärerna. I vanliga fall brukar jag inte gilla den typen av frågebatterier för jag tycker inte att de ger något för förståelsen av karaktären. Vad spelar det för roll vilken favoritmat de har? Men den här listan hade en del intressanta frågor. Det har verkligen gett insikter när jag jobbat med det… 🙂

Tips 1: Undersök en relation från båda sidorna

En av frågorna är: Hur skulle han/hon beskriva sin viktigaste relation? Eftersom jag valt att gå igenom alla viktiga karaktärerna på det här sättet så gör jag det för båda parterna i en relation, t.ex. man och hustru samt pappa och barn. Det ger mig en väldigt bra förståelse för dem båda och för deras relation. Jag har tittat på relationen innan, men då har jag snarare tänkt på den som en sak. Nu blir det väldigt uppenbart att relationen ser olika ut baserat på vem av parterna du pratar med. I fortsättningen ska jag alltid titta på de viktigaste relationerna från båda sidor.

Tips 2: Fånga idéer när du utvecklar karaktärer

Det blir väldigt tydligt när man är i den fasen som jag är nu att idéutvecklingen om världen, karaktärerna och handlingen hänger ihop. När jag spånar om hur Vani ser på sig själv dyker också scener upp som kanske ska vara med i boken. Det blir också tydligare hur världen fungerar eller hur andra karaktärer är. Därför kan jag aldrig fokusera enbart på det jag håller på med. Idéerna om annat som dyker upp måste fångas så de inte försvinner. Därför hoppar jag fram och tillbaka allt efter att idéerna dyker upp. Så även om jag utforskar Vanis pappa så skriver jag ner alla andra idéer när de kommer.

Tips 3: Friskriv under karaktärsutvecklingen

Det är alltför lätt att börja analysera allt under idéutvecklingen. Det här är den fasen där det är som viktigast att släppa sin ifrågasättande sida och bara fånga det som dyker upp. Det går alltid att ändra senare. Därför friskriver jag alltid under karaktärsutvecklingen, dvs. jag skriver ner det som dyker upp i huvudet utan att ifrågasätta. Ofta ställer jag frågor till mig själv som jag sedan besvarar. Om jag intervjuar karaktärerna så skriver jag ner deras svar på frågan utan att tänka. När det är som bäst befinner jag mig i ett flöde där idéerna kommer och ingenting är fel. Att få allt att hänga ihop är en senare fråga… 🙂

Det var några tips som jag tänkt på nu när jag jobbat med karaktärsutvecklingen. Har du några andra tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *