Vy över Florens 
Giardino di Boboli
Vy över Florens

Kristihimmelsfärdshelgen drog jag och A iväg till Florens för att fira vår 30-åriga bröllopsdag. En fantastisk helg då vi upplevde mycket, åt gott och jag även hann börja med idéutvecklingen av mitt senaste projekt som ska bli en kapitelbok för 9-12 år som utspelar sig på en rymdstation. Vi hade fått massor av tips från härliga Anna som dels bott där, men också besökt staden ett flertal gånger. Jag tänkte tipsa om några av höjdpunkterna under resan.

Tips 1: Vinbaren Le Volpi e L’Uva

En bit i från största folkvimlet i närheten av Ponte Vecchio ligger en vinbar som specialiserar sig på fina viner från mindre producenter. Välbesökt av vinexperter, men vi uppskattade också baren mycket. Ena gången drack vi bara vin medan andra kompletterade vi med en tallrik med charkuterier och ostar. Riktigt gott och trivsam miljö.

Tips 2: Galleria degli Uffizi

Det största konstgalleriet i Florens med tavlor av Michelangelo, Botticelli och Leonardo da Vinci med flera. Vi bokade en guidad tur på förmiddagen via nätet och det var perfekt. Den tidiga tiden gjorde att det var rimligt med folk där så att det gick att se tavlorna och köper man biljett på plats är det mycket långa köer. Guiden var riktigt bra och jag lärde mig varför de olika tavlorna och målarna blivit så berömda. Riktigt intressant! 🙂

Tips 3: Giardino di Boboli

Giardino di Boboli är trädgården som Robert Langdon springer genom i Dan Browns Inferno. Den innehåller en hel del skulpturer och är väldigt vacker. Dessutom är det skönt att gå i en park som omväxling till stadsmiljöerna.

Tips 4: Restaurangen Osteria de´Benci

Trevlig restaurang där vi åt ”berusad” spagetti och drack gott vin.

Tips 5: Restaurangen La Bohème

En annan mycket bra restaurang där jag åt tonfisk. Vi hittade den genom att googla efter en restaurang med bra omdömen och den visade sig vara ett lyckokast.

Tips 6: Restaurangen 4 Leoni

Sista restaurangtipset… 😉 Anna tipsade om den här restaurangen som ligger några kvarter från Ponte Vecchio vid ett litet torg. För att få bord måste man boka och i god tid. Mycket trevligt och med god mat. 🙂

Tips 7: Basilica di Santa Croce

Den här katedralen innehåller mycket konst och en hel del gravar med känt folk som Gallileo Gallilei, Michelangelo och Machiavelli. Väl värt ett besök.

Tips 8: Mercato Centrale

Första dagen på plats strövade vi omkring i Mercato Centrale som är en saluhall. Där finns också en hel del restauranger. Vi satte oss ner och åt en tallrik med charketurier och ostar och drack vin till. Alldeles lagom… 🙂

Tips 9: Museo Galileo

Det här är ett vetenskapshistoriskt museum där de går igenom vad som hände inom vetenskapen vid olika tider. Där finns mängder av olika instrument som användes både för att experimentera, men också för att visa andra hur olika fenomen fungerar. Är du intresserad av vetenskapshistoria är det här muséet ett måste.

Tips 10: Palazzo Pitti

Mitt sista tips är Palazzo Pitti som vi besökte på lördagen i anslutning till besöket i Giardino di Boboli. Palatset innehåller fem muséer. Tyvärr var dräktmuséet stängt p.g.a. ombyggnad, men vi besökte Galleria d’Arte Moderna och våningarna som Medici bodde i (även de fyllda med konst).

Florens var en fantastisk trevlig stad med en atmosfär som fick mig att känna mig hemma. Vi bodde bara ett kvarter från Il Duomo – Santa Maria del Fiore (som är fantastisk från utsidan även om vi aldrig var inne i den) så vi hade gångavstånd till allt. Det tog alltid kortare tid att gå till stället vi ville än vad vi trodde. Det var verkligen smidigt att bo så centralt i de gamla delarna av Florens. Jag rekommenderar verkligen ett besök för det var en fantastisk upplevelse… 🙂

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *